IJsselmeer

IJsselmeer helpt zandprobleem oplossen

Zand is cruciaal voor het vervullen van de grote behoefte aan de bouw van onder andere woningen, gebouwen, wegen en dijken. Smals ontwikkelt daarom een plan voor een zand- en natuurproject in het IJsselmeer. Bij de invulling van dit plan wordt nadrukkelijk rekening gehouden met een goede balans van belangen die er spelen in en om het IJsselmeer.

Het kan (en moet) anders
Vele jaren is onderzoek gedaan naar de meest geschikte plek, de beste techniek om zand op te kunnen diepen in het IJsselmeer en naar de invloed op de natuur en leefomgeving. Dat gebeurt in samenspraak met overheden, omwonenden, maatschappelijke organisaties en een groot aantal belangenorganisaties. Met deze onderzoeken zijn de effecten van het plan op de omgeving in kaart gebracht. Ook op dit moment werken we aan de optimale aansluiting van het plan bij de wensen en eisen van de brede omgeving. Nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van techniek, helpen ons daarbij.

Nieuwe keuzes
Het IJsselmeer is door het rijk aangewezen als een van dé plekken in Nederland waar bouwzand gewonnen mag worden. Dat vloeit voort uit de visies die onder andere het rijk, de provincies en natuurorganisaties voor dit gebied hebben ontwikkeld. De toekomstbestendigheid van het gebied in het kader van natuurontwikkeling en ecologie, recreatie en toerisme, maar ook visserij en leefomgeving wegen hierin mee.

Verschillende partijen hebben de afgelopen jaren nieuwe visies ontwikkeld voor de toekomst van het IJsselmeer gebied. Smals sluit daar graag bij aan, zowel op technisch als ecologisch gebied. Dit is aanleiding om een nieuwe visie te ontwikkelen over de best mogelijke manier om bouwzand uit het IJsselmeer te halen; duurzaam en goed voor mens en natuur.

Medio 2022 denkt Smals de kaders voor een nieuwe denkrichting gereed te hebben.

Wie meer wil weten over de ontwikkelingen, kan zich inschrijven voor de nieuwsbrief

Wil je meedenken over de plannen in het IJsselmeer, laat het weten via: ijsselmeer@smals.com

NIEUWSBRIEF


    Ik ga akkoord met de privacy verklaring

    Privacy voorkeuren
    De website van Koninklijke Smals NV gebruikt Functionele en Analytische cookies voor website optimalisatie en statistieken.