Zand en grind zijn als smeerolie voor de economie en de samenleving. Ze zijn onmisbaar voor bouwend Nederland. Om te voldoen aan de groeiende behoefte aan woningen, wegen, bruggen, tunnels en viaducten zet Smals alle zeilen bij. Met vijftig verschillende soorten zand levert de onderneming maatwerk. Bijdragen aan milieudoelstellingen spelen steeds een hoofdrol.
Het maken van plannen en het naar boven halen van de grondstoffen is een decennialang proces. Samenspraak met gemeenten, andere overheden, burgers en belangenorganisaties is vanzelfsprekend. Smals hoort gewoon tientallen jaren bij het betrokken gebied, dat ze op het gebied van natuurwaarden, recreatiemogelijkheden en werkgelegenheid positieve impulsen geeft. Bouwbedrijven kunnen ervan verzekerd zijn dat hun grondstoffen op een duurzame milieuvriendelijke wijze tot stand komen. Van baggeren tot samenstelling en levering.
- Gemak voor bouwbedrijven: vijftig verschillende soorten zand
- Gepatenteerd kwaliteitssysteem met elke 30 seconden monstername en zeefanalyse
- Opdiepen, wassen, zeven, mixen en transporteren gebeurt duurzaam
Na meer dan 100 jaar zit samenwerken in het genenpakket van Smals
2,5 miljoen ton bouwzand per jaar diept Smals op in Nederland en Duitsland.
Na succesvolle projecten in bijvoorbeeld Cuijk en Maas en Waal staat nu Geertjesgolf op stapel. Goede samenspraak met overheden, burgers en belangenorganisaties maken dat het opdiepen van bouwzand en milieuvriendelijke landinrichting gelijke tred houden.
Met speciaal ontwikkelde installaties zorgt Smals voor bouwgrondstoffen die precies voldoen aan de verlangens van bouwbedrijven. Milieuvriendelijk bovendien.
Friesland kan tientallen jaren bijdragen aan de Nederlandse behoefte aan bouwzand. Op een veilige en niet storende afstand van het land ligt in het IJsselmeer zand met een unieke samenstelling. Jaarlijks zijn miljoenen tonnen cement te besparen. Bovendien is het zand milieuvriendelijk op te diepen en te vervoeren. Ondanks protesten blijft Smals proberen deze kans voor het land en de regio te benutten. De vergunningsaanvraag ligt nu bij de Raad van State.