Technologie

BALEEN: SLIBSTROOM MET TEXTIELZEEF INDIKKEN

Het indikken – zeg maar ontwateren – van slib heeft grote voordelen. Smals past een even ingenieuze als doeltreffende techniek toe: het Baleen Rapid Dewatering System (RDS). Toevoeging van een klontermiddel en waterdoorlatende zakken brengt het volume enorm terug: tot de helft is vaak mogelijk. Ook is de dikke, droge massa dikwijls weer te gebruiken als bouwmateriaal voor bijvoorbeeld dammen en dijken.

Slim baggeren
Het proces begint met een GPS-gestuurde cutterzuiger. Deze zuigt de laag modder, slib en slurry rustig van de bodem. Tot op centimeters nauwkeurig, qua diepte en plek. Er treedt nauwelijks vertroebeling op. Via een pijplijn gaat de baggermassa naar een terrein met grote geweven zakken: geotextiel.  Op het laatste moment voegt Smals polymeren toe.

Polymeerinjectie
Ervaring en actuele technologie maken het mogelijk om de polymeren op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid toe te voegen. Niets gaat verloren. Het injectiestation is compact, mobiel en computergestuurd. Plaatsen is overal mogelijk, zelfs waar geen elektriciteit en vers water voorhanden is. Polymeren gaan geen chemische verbinding aan, maar zorgen voor een proces waarbij de baggerdeeltjes bij elkaar gaan zitten. Tussen polymeren en slibdeeltjes ontstaan elektrostatische spanningen. Grote vlokken van vaste bestanddelen blijven in de zak achter, terwijl schoon water door de poriën wegvloeit. Terug naar de plek van herkomst.

Voorbereiding
Met een graafmachine een bassin maken of met kunstmatige dijkjes er een aanleggen, volstaat als ontwateringsplaats. Folie of een andere beschermlaag maken dat het water zich in het bassin verzamelt en weg kan vloeien of terug gepompt wordt naar de oorspronkelijke locatie.

Het met geotextiel indikken van slib bespaart tijd, opslagruimte en transport- en stortingskosten. Vergelijk dat maar eens met de traditionele verdampingsmethode of mechanische ontwatering. De zware massa gebruiken voor bouwactiviteiten maakt het proces extra aantrekkelijk.

Milieu heeft baat bij nieuwe technologie
royal-smals-groningen-province-1-1920x1080

In Noordoost Groningen heeft Smals dijken versterkt met ingedikt slib uit de rivier. Daardoor kan deze meer en sneller water afvoeren. Het ging op 120.000 kuub slib. Berekeningen hebben aangetoond dat er de komende dertig jaar geen gevaar voor overstroming meer is. De rivieroevers zijn op deze manier bovendien zeer milieuvriendelijk.

Koeien_polder

Het milieu heeft voortdurend aandacht. Bij het verwijderen van slib, waarbij Smals een probleem kan omzetten in nuttige grondstof. Of bij het vele jaren lang opdiepen van bouwzand, waarbij tegelijkertijd een waardevol natuur- en recreatiegebied ontstaat.

tecn_ondeer

In Reinickendorf Berlijn heeft Smals snel en doeltreffend milieubedreigingen weggewerkt. Zeldzame diersoorten en planten zijn gespaard en van een goede toekomst verzekerd. 26.000 kubieke meter vervuild slib zijn uit een meer in een kwetsbaar bos verwijderd. Met een milieuvriendelijke zuiginstallatie. En afgevoerd na indikking met het even milieuvriendelijk baleensysteem.

Privacy voorkeuren
De website van Koninklijke Smals NV gebruikt Functionele en Analytische cookies voor website optimalisatie en statistieken.