Geertjesgolf

HET MES SNIJDT AAN TWEE KANTEN

Nederland van flink wat bouwzand en grind voorzien en twee Gelderse gemeenten een recreatiegebied bezorgen. Die opgave gaat SMALS onder de naam Nederzand in combinatie met andere zandwinners realiseren. Tien tot vijftien jaar lang gaan in Beuningen en Druten baggeren en natuurontwikkeling hand in hand. Geertjesgolf heet dit project dat plaatselijk tot de verbeelding spreekt, maar voor SMALS vertrouwde kost is.

Nu is er nog land en staan er bouwwerken. Straks zijn er binnendijkse plassen met ruimte voor ontspanning. Nu zijn er nog uiterwaarden, waar een tijdelijke haven komt voor verwerking en transport van de bouwgrondstoffen.

Logistiek kunststukje
Alles bij elkaar is sprake van een uitgekiende logistieke operatie. Het begint met het uitbaggeren van de haven, waarbij er meteen bouwzand beschikbaar komt. De toplaag is te gebruiken om een werkterrein op te hogen, waardoor hoogwater van de Waal er geen last kan veroorzaken. Binnendijks moeten gebouwen, wegen en hekwerken wijken voordat de zandzuigers aan de slag kunnen. De toplaag omvat maar liefst 4,2 miljoen kubieke meter klei. Hiervan gaat het eerste deel dienstdoen als materiaal voor tijdelijke geluidswallen. Als het zand uit de eerste plas naar boven is gehaald, kan Smals de toplaag van plas twee daar voorgoed parkeren. De geluidwallen worden overbodig en de klei is te benutten bij de afronding van het natuur- en recreatieproject.

Bouwgrondstof op recept
In de tussentijd gaan jaarlijks 3,5 miljoen ton opgebaggerde bouwgrondstof via een twee kilometer lange transportband richting de nieuwe haven. Daar wordt het materiaal onder water opgeslagen. Speciale sorteer- en menginstallaties in de haven zorgen vervolgens dat het in de gevraagde samenstelling op weg kan naar de bouwondernemingen. Alles volledig geëlektrificeerd en duurzaam.

  • Herinrichting van baggergebied tot natuur- en recreatieterrein
  • Duur project: 15 jaar. Voorbereidingstijd: 10 jaar
  • Zinvol gebruik van 4,5 miljoen kubieke meter klei uit de toplaag
  • 25 miljoen ton bouwgrondstof boven water halen
  • Met elektrische installaties en duurzaam
Geertjesgolf luchtfoto Vierlingsbeek
Geertjesgolf luchtfoto binnenplas
Privacy voorkeuren
De website van Koninklijke Smals NV gebruikt Functionele en Analytische cookies voor website optimalisatie en statistieken.