Nieuwe locatie voor zandleveranties in Noord-Oost Nederland

Anker Kalkzandsteenfabriek wordt Kloosterhaar Bouwgrondstoffen

De Ierse multinational CRH trekt zich terug uit Anker Kalksteenfabriek te Kloosterhaar en doet haar activiteiten over aan twee familiebedrijven: Koninklijke Smals (Cuijk), een bedrijf uit de wereld van gebiedsontwikkeling en bouwgrondstoffen, en Plegt-Vos Bouwgroep (Hengelo), een landelijke ontwikkelende bouwonderneming met vestigingen door heel Nederland. Daarmee is de basis gelegd voor de nieuwe onderneming, Kloosterhaar Bouwgrondstoffen. De plas voor het opdiepen van zand en de voormalige terreinen en gebouwen van de kalkzandsteenfabriek zijn daarmee weer geheel in Nederlandse handen.

Voortzetting
Kloosterhaar Bouwgrondstoffen zet de bestaande zandwinning voort en gaat hiermee vanaf januari 2022 onder de nieuwe naam het oostelijk deel van Overijssel en de naburige Duitse regio voorzien van zand voor woningbouw en infrastructuur.

Aandacht voor milieu en natuur
Dat beide ondernemingen zich onderscheiden door een sterke focus op duurzaamheid is een verbindende factor. Dat staat garant voor aandacht voor omgeving, milieu en natuurwaarden bij het opdiepen van bouwzand uit de waterplas van zo’n 40 hectare. Het betrokken gebied, waar in de ijstijd een rug met prima bouwzand is gevormd, bedraagt in totaal honderd hectare. Beide partijen hebben op het gebied van duurzame opdieping van bouwgrondstoffen al ruime ervaring.

Noordoost Nederland goed voorzien
Koninklijke Smals heeft in de nabijheid al enkele zandputten: in het Drentse Echten en net over de Duits-Nederlandse grens bij Wippingen en Kalle. Kloosterhaar Bouwgrondstoffen is een welkome aanvulling voor de grondstoffenvoorziening in Noordoost Nederland en het aanpalende Duitse gebied. Alle benodigde soorten bouwzand zijn via korte aanvoerlijnen verkrijgbaar. Minimale milieubelasting dus.

 

Betrokken partijen:

  • CHR: Iers, beursgenoteerd, 77.000 medewerkers
  • Plegt-Vos Bouwgroep: Nederlands, 115 jaar familiebedrijf, ontwikkelen, bouwen en onderhouden van onroerend goed, circa 500 medewerkers
  • Koninklijke Smals: Nederlands, 135 jaar familiebedrijf, bouwgrondstoffen en baggeren, 74 medewerkers

 

Kloosterhaar Bouwgrondstoffen:

  • Start: januari 2022
  • Ontgrondingsvergunning voorheen: voor 2/3e het Ierse CRH, 1/3e Plegt-Vos
  • Thans: 50/50 Plegt-Vos en Smals
  • Totale plangebied: 100 hectare

 

Beoogde waterplas: 43 hectare

Activiteiten: regionale grondstoffenvoorziening, natuur- en gebiedsontwikkeling

Moederbedrijven: in hun branches bij de koplopers op gebied van duurzaamheid

Privacy voorkeuren
De website van Koninklijke Smals NV gebruikt Functionele en Analytische cookies voor website optimalisatie en statistieken.