Verbeteren energie-efficiëntie zandveredelingsinstallatie Vierlingsbeek

Verbeteren
energie-efficiëntie zandveredelingsinstallatie Vierlingsbeek

Smals Bouwgrondstoffen heeft een grote stap gezet in het verder verduurzamen van de drijvende zandveredelingsinstallatie Vierlingsbeek in Deest.
Hierbij zijn de ontwateringszeven vervangen door ontwateringszandwielen. Deze aanpassing werd doorgevoerd voor twee zandstromen: Fijn en Midfijn. Naast de energiebesparing die gerealiseerd wordt door het vervangen van de zeven (de zandwielen verbruiken minder dan de zeven), heeft deze aanpassing gezorgd voor het wegvallen van een aantal schakels in de installatie, waaronder een 4-tal grote opstroom kolommen (T-Types) en twee terugwin installaties.

Foto: Vierlingsbeek met T-types / opstroomkolommen (2022)

Foto: Vierlingsbeek zonder T-types / opstroomkolommen (2023)

Resultaat
Het resultaat van dit project is dat Smals Bouwgrondstoffen door middel van een investering in nieuwe machines de CO₂-uitstoot van haar productieproces opnieuw heeft gereduceerd. In de nieuwe situatie wordt in een periode van 5 jaar een emissie reductie van ruim 1.347 ton CO₂ gerealiseerd ten opzichte van de voorgaande situatie.

“Mede steun/financiering vanuit Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken onder de regeling ‘Versnelde klimaatinvesteringen in de Industrie’”

De openbare samenvatting kan op verzoek worden toegestuurd.

Privacy voorkeuren
De website van Koninklijke Smals NV gebruikt Functionele en Analytische cookies voor website optimalisatie en statistieken.